Artikel VROUW Magazine (04/08/18)

 

Marike organiseert culinaire fietstochten door Utrecht met haar bedrijf SmaakMakers Tour. Ze woont samen. 

 

De eerste fietstocht… “Was heel spannend. Hoe doe ik het als host en vallen de gerechten in de smaak? Maar dat ik opeens met moersleutels zadels moest verstellen, daar had ik van tevoren niet over nagedacht! Als ze na een toffe middag zeggen: ‘Ik ga het al mijn vrienden vertellen,’ geeft me dat veel energie.”

Toen ik stopte bij mijn vorige werkgever… “Viel opeens het kwartje. Ik heb de hotelschool gedaan, heb liefde voor eten en gastvrijheid en had leuke fietstours in het buitenland gedaan… Hoe leuk zou het zijn om een culinaire variant te organiseren in mijn woonplaats Utrecht?”

Ik waak ervoor… “Dat ik een soort ‘juf’ word. Maar ik bereid me goed voor en neem altijd een rugzak met onder andere zonnebrand en pleisters mee. En schoonmaakdoekjes voor als er een ketting afligt. We fietsen twaalf kilometer op een relaxt tempo door verschillende wijken en stoppen bij vier restaurants voor een gerecht met bijpassend drankje. Ik ken de stad inmiddels als mijn broekzak. Fietsen met een poncho tegen je gezicht geplakt, is minder leuk. Verder vind ik het altijd heerlijk. Eén keer moest ik de tocht cancelen vanwege de kou en sneeuw. Dit jaar sluit ik waarschijnlijk in de wintermaanden.”

Ik doe het nu een jaar… “En kan er nog niet van rondkomen. Soms komt er even geen boeking binnen. Dat is dan doorbijten, maar een bedrijf opzetten, kost nou eenmaal tijd. Ik bied inmiddels ook fietstours aan zonder host. Maar ik wil wel zelf blijven fietsen. Vijf dagen per week op kantoor? Dat kan ik me niet meer voorstellen. Als we langs de Dom fietsen terwijl het zonnetje schijnt, en ik achteromkijk naar de sliert mensen achter me, ben ik heel gelukkig.”